Kolagén je najrozšírenejšou bielkovinou v tele – tvorí približne 30 % z nich. Kolagén je základným stavebným prvkom kože, svalov, kostí, šliach, väzov a ďalších spojivových tkanív. Obsahujú ho ale tiež orgány, cievy alebo črevná výstelka.
Kolagén – ako sa v ňom vyznať?
V tele máme niekoľko typov kolagénu. Najčastejšie sa hovorí o typoch 1 (I) a 2 (II), je ich ale viac. Jednoduchý prehľad pomôže zapamätať si, kde sa jednotlivé typy nachádzajú:
- Typ 1 – tvorí významnú väčšinu kolagénu v tele. Je súčasťou štruktúry kože, kostí, šliach, väzov a orgánov.
- Typ 2 – nachádza sa v chrupkách, elastických spojivových tkanivách spojených s kĺbmi, medzistavcovými platničkami a ďalšími štruktúrami vyžadujúcimi pružnosť a odolnosť voči tlaku.
- Typ 3 – skrýva sa vo svaloch, cievach a orgánoch.
- Typ 4 – súčasťou kože nie je len kolagén typu 1, ale tiež kolagén typu 4, aj keď ten nie je na rozdiel od neho jej hlavnou zložkou.
- Typ 5 – kolagén je schovaný aj tam, kde by ste ho nečakali. Napríklad v očnej rohovke, vlasoch alebo tkanive placenty.
Čo sa deje s kolagénom typu 2 s pribúdajúcim vekom?
Kolagén je látka, ktorú si organizmus prirodzene vytvára sám. S pribúdajúcim vekom, a to už približne od 30 rokov veku, sa ale táto schopnosť znižuje, a navyše dochádza k rýchlejšiemu rozkladaniu kolagénu. U žien sa produkcia kolagénu môže výraznejšie znížiť v období menopauzy, keď dochádza k poklesu hladiny estrogénu. Po 60. roku veku je tento pokles úplne bežný u všetkých.
Kolagén je dôležitou súčasťou chrupky, ktorá kĺbom poskytuje oporu a pružnosť. Na jeho dostatok by tak mali dbať hlavne tí, pre ktorých je dôležitá starostlivosť o kĺby.
Kto sú najčastejší „zlodeji“ kolagénu typu 2?
Medzi faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú množstvo kolagénu v organizme, patria:
- Fajčenie – fajčenie môže negatívne ovplyvňovať tvorbu kolagénu a jeho kvalitu. Na vine je okrem iného aj nikotín.
- Nadmerné opaľovanie – príliš mnoho slnečného žiarenia znižuje tvorbu kolagénu a spôsobuje jeho rýchlejší rozpad.
- Konzumácia potravín s vysokou dávkou cukru a rafinovaných sacharidov – cukor sa viaže na bielkoviny, čo im tiež neprospieva.
Prečo je dobré zamerať sa na natívny kolagén typu 2?
Natívny kolagén typu 2 si zachováva pôvodnú štruktúru, pretože neprechádza chemickou ani tepelnou úpravou (hydrolyzáciou). Vďaka tomu ho organizmus môže rozpoznať ako „svoj“ prirodzený kolagén. Tento typ kolagénu je stále biologicky aktívny a pre telo veľmi dobre vstrebateľný. Jeho denná dávka tak môže byť oveľa nižšia, než je tomu v prípade takzvaného hydrolyzovaného kolagénu. Obzvlášť vhodným variantom je morský natívny kolagén.